Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonBNC - U svijetu slika

Introspekcija

U svijetu slika

Korana Klasan

06.12.2021.

Koliko smo zaglavljeni u svijetu slika? Je li tv jedna velika slikovnica, koja nam u slikama priča priče? I više od toga: gradi svjetove u koje nas usisava svojim subliminalnim melodijama. Mnogo je toga po pitanju tv-a kontroverzno. Na primjer, zašto nas programira? - Zato što tomu služi. To mu je osnovna funkcija, a zatim da nas zabavi, nasmije, rastuži i, ništa manje važno, ustraši. Onda je sljedeće pitanje koje se nameće, zašto je čovjeka potrebno programirati? Tko je o tome odlučio i u čije ime donio odluku o tome? Kada? Koliko dugo traje to programiranje čovjeka? Svakako najranije od prve pojave gospodina T.V.-a, ali zasigurno je ono započelo još mnogo ranije.

Tko je, dakle, taj gospodin T.V. i zašto nam se baš tako jako želi uvući u glavu? Da li se pitate to ikada? Da li se ikada pitate kako se osjećate dok sjedite u njegovom društvu, u tišini: dok oboje šutite i sjedite jedan nasuprot drugomu. Zar ne osjećate nešto neobično, nelagodno, nešto strano, gotovo neizrecivo.. Nije li pomalo, sam po sebi, zastrašujući taj osjećaj kada sjedite ispred ugašenog gospodina T.V.-a? Sve se naravno mijenja onoga trena kada pustimo sliku i ton, tada gospodin T.V. pokaže cijelu svoju magijsku raskoš i doslovno nas usisa u jedan od svojih brojnih svjetova, onaj koji mi dakako odaberemo svojom slobodnom voljom, slobodom izbora. To je odjednom skoro i jedina sloboda izbora koja nam je preostala: da izaberemo kojim ćemo se od programa koje nam gospodin T.V. nudi dopustiti programirati. Naravno, za to ćemo i platiti, tako nas je programirao. I nema tu ništa loše, s obzirom na brojnost i raznolikost programa, ljepše rečeno sadržaja. No, nismo tu da lijepo govorimo, već onako kako jest. I da ne kimamo glavom gledajući i slušajući gospodina T.V.-a već da postavljamo pitanja. Neprestano. Sve dok ne shvatimo da je gospodin T.V. lažan, da ne odgovara na pitanja. Ni na jedno. On ponavlja svoju priču i reciklira ju na sto načina samo kako ne bi morao dati odgovor barem na jedno od gore postavljenih pitanja. On nije tu da odgovara na pitanja, on je tu da usadi u vas ideju da je svijet u kojemu pitanja nema moguć. I ne samo to - takav je svijet tu, utjelovljen u slici i prilici gospodina T.V.-a.

Opusti se, zavali se, pojedi nešto što ti gospodin T.V. sugerira i, odaberi svoj program za večeras. I svakako, nemoj zaboraviti provjeriti bi li bar jedan od lijekova po preporuci gospodina doktora T.V.-a bio prikladan za tebe. Recimo nešto za bolje spavanje nakon programiranja.

Laku noć suludi svijete.