Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonBNC - Izgubljeni ljudi, potraćeni životi

Introspekcija

Izgubljeni ljudi, potraćeni životi

Korana Klasan

07.12.2021.

Koračamo životima bez kompasa, bez karte, bez vedrine noćnog neba, bez znanja, bez mudrosti, bez radosti, bez znatiželje. Obezvrijedili smo život, obojili ga u jednoličnu nepostojeću boju. Takvi su u međuvremenu postali naši životi, jednolični, a takvo je i okruženje, vlada jednoumlje. Kada smo i zašto dopustili da izblijede raznolikost, raznovrsnost, autentičnost, jedinstvenost. Kada su ih zamijenile uvrnutost, izopačenost, kontradiktornost i apsurd? Kada smo počeli živjeti suprotnost svoje vlastite prirode? Kada su nas okrenuli protiv nas? Kada su nas razjedinili unutar zajednice I unutar nas samih? Kada su nas podarili vječnim ožiljcima s kojima, nikad više isti, zauvijek promijenjeni, nastojimo biti i živjeti.

Olovni ožiljci. Tragovi nevidljivi oku koje traži dokaze o njihovom postojanju. Ne, nema ih na vidiku, okinuti su u dalekoj mladosti i nevinosti tako da su u nama i s nama srasli, kao nešto što nam nije svojstveno, već nešto što nam je usađeno kako bi nam preusmjerilo put i onemogućilo da se usredotočimo, najprije na svoje biće, a zatim na svrhu. Danas se žive životi bez svrhe. Ne žive ih svi baš svi kao takve, no samo jedan tako potraćeni život veliki je gubitak za svijet i za svijest. Potraćeni životi za šankom, na plesnim podijima i na binama, čak i iza kulisa i okolo naokolo od najmanjih do najvećih mjesta i događaja, u skućenim sobićcima i velebnim vilama, u školama i izvan njih, u radnim okruženjima i staračkim domovima. E tamo je odlagalište potraćenih života, jer tko nije pronašao i živio ili barem tragao za svrhom i tko na tome putu nije ljubio istinu, taj nije uspio pobrinuti se za svoje jedinstveno biće pa je sustav to učinio u njegovo ime, na svoj način, u duhu svog jednoličja i jednoumlja. Biti prepušten na milost i nemilost toj zvjerskoj strukturi znači samo jedno: potraćeni život.

No, nisu nas smaknuli s lica zemlje još.. još dišemo, još živimo, još uspijevamo razaznati, uvidjeti. Još uvijek, bez obzira na sve rane, zacijeljene i one koje je još potrebno njegovati, još uspijevamo biti čovjek. Našu suštinu njihovo olovo nije ni okrznulo, nikada niti neće, ne shvaćaju to, ali već su poludjeli od te namjere i od te nemogućnosti. Neki što su potratili svoje živote, a za njih se valja tiho pomoliti, nisu za života shvatili, ostali su izgubljeni i tako su se oprostili od ovog svijeta. Jesu li shvatili nakon, znati ćemo tek kada se i sami nađemo u trenutku nakon. No ne treba računati na kasniji trenutak, treba biti sebi jasan sada. Što dolazi, ne znamo. Živimo ovdje i sada i ovdje i sada jedino imamo mogućnost djelovati.

Neka nam izgubljeni životi naših predaka i naših suvremenih suputnika budu podsjetnik da ne tratimo naše vlastite živote. I tako ih barem dijelom oslobodimo i oprostimo im, jer su nam dali uvid u to što potraćeni život jest i kako se očituje. Tko takve živote u svojoj okolini uoči, valja istog trena osvijestiti koji je put krivi. A ako postoji krivi put, postoji i onaj pravi. Valja samo promatrati i biti ustrajan. Na putu, u potrazi za svrhom i u potrazi za pravim putem, na putu traganja ništa nije izgubljeno jer onaj koji traži taj nalazi izgubljenih stoljeća blago: znanje, mudrost, radost, ljepotu. A možda i kompas i kartu kao uvid i potvrdu da je sve to već u nama i da nam nikakva fizička takva naprava nije potrebna da nas vodi, sami smo vođe svojih životnih putovanja.